Avioliitto

Ortodoksisessa kirkossa avioliitto on sakramentti. Tämä kertoo siitä, että avioliitolla on keskeinen sija ortodoksisessa kirkossa.

Ennen avioliiton sakramenttia on suoritettava avioliiton esteiden tutkinta. Usein puhutaan ”kuulutuksesta”. Esteiden tutkinta on lain vaatimaa ja siinä varmistutaan, että aiottu avioliitto on lain mukaan sallittu - esteetön. Esteiden tutkinta tehdään seurakunnassa. Yhden osapuolen ollessa luterilainen, esteiden tutkinta voidaan myös tehdä luterilaisessa seurakunnassa. Tutkinta voidaan myös tehdä maistraatissa. Tutkintakaavakkeen allekirjoittavat molemmat. Todistus esteettömyydestä solmia avioliitto on voimassa neljä kuukautta.

Tehdessään esteiden tutkinnan – kuulutuksen – voi samalla varata kirkon ja sopia toimituskeskustelusta papin kanssa. Saimaan ortodoksisen seurakunnan kaikki pyhäköt ovat käytettävissä ja toivottu vihkipäivä onnistuu melkein varmasti. Tällöin vihkipäiväkin tulee valituksi. "Vihkiharjoitus" voidaan tarpeen tullen järjestää kaavan ja muiden asioiden läpikäymiseksi.

"Kirkkohäät" eivät välttämättä ole suuret häät. Toisinaan kuulee sanottavan: "Halusimme pienet häät ja siksi menimme maistraatissa naimisiin." Itse asiassa kaava on sama, olkoot häät suuret tai pienet. Häiden suuruus – myös kustannuksiltaan – aiheutuu pelkästään hääjuhlasta, ei seurakunnasta.

Avioliitto on enemmän kuin vain toimitus. Tämä saattaa unohtua hääjärjestelyiden tiimellyksessä. Avioliitto viittaa parisuhteeseen ja liittoon, eikä yksin vihkitoimitukseen. Avioliitto toteutuu elämässä. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin, kertoo jo Raamattu. Avioliitto on jakamista ja saamista.

Lue lisää