Paaston puolivälissä

19.03.2020

Olemme aloittaneet neljännen paastoviikon epätavallisissa merkeissä. Koronaviruksen leviämisen vuoksi Suomessakin on siirtynyt poikkeusoloihin, mikä on vaikuttanut voimakkaasti kirkon elämään. Uskonharjoittaminen on rajoittunut yksityiseen kilvoitukseen, mutta siitä huolimatta hengellinen elämä ja suuri paasto jatkuvat.

Viime viikonloppuna vietimme Ristinkumartamisen sunnuntaita, joka ilmaisi meille paaston puolivälin. Paaston ensimmäisten viikkojen aikana meitä rohkaistiin hengellisen kasvun tielle. Ristinkumartamisen viikosta eteenpäin alamme luoda katsettamme kohti matkan päätä, Ristin kärsimyksiä ja Herran pelastavaa ylösnousemusta. Sunnuntain epistolateksti luettiin heprealaiskirjeestä, jossa syvennyttiin Kristuksen ylipappeuden teemaan. Kristuksen uhri on ainoa uhri, joka sovittaa kaikkien synnit. Evankeliumissa kuulimme opetuksen ristin kantamisesta.

Ristinkantamisen teema on näinä aikoina tullut lähelle kaikkia meitä.  Kun vapauttamme on rajoitettu, voimme ehkä ymmärtää sitä uskon sankaruutta, jota kirkon marttyyrit ja tunnustajat ovat osoittaneet vielä vaikeammissa oloissa. He ovat todellakin ottaneet ristinsä ja seuranneet Herraa! Pyhät muistuttavat meitä myös siitä, miten suuria haasteita kirkko on menneisyydessä kohdannut, ja siitä huolimatta se yhä seisoo paikoillaan. Meidän nyt kantamamme risti on vapaaehtoinen pidättäytyminen toisten kohtaamisesta lähimmäisemme suojelemiseksi.

Tämänhetkiset haasteet antavat meille mahdollisuuden virkistää omaa rukouselämäämme ja syventyä henkilökohtaiseen Jumalasuhteeseemme. Olkoon paaston jäljellä oleva aika meille kaikille hengellisen elämän vahvistukseksi!

Tropari, 1. säv.

Pelasta, Herra, sinun kansasi ja siunaa sinun perintöäsi. Anna kirkollesi voitto vihollisista ja suojele ristilläsi valtakuntaasi.

Kontakki, 7. säv.

Leimuava miekka ei vartioi enää Eedenin porttia, sillä ihmeellinen sammuttaja, ristinpuu, on ilmestynyt. Kuoleman ota ja helvetin voitto on karkotettu, sillä sinä, minun Vapahtajani, tulit huutaen tuonelassa oleville: Tulkaa jälleen paratiisiin!

Ristinkumartamisen_sunnuntai.jpg

24.05.2020Joukko rukoushetkiä saatavilla YouTubessa
15.05.2020Metropoliitta Arsenin paimenkirje Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakunnille
25.04.2020Sinun Savo -kaupunkilehti uutisoi EU:n ruoka-avun jakelusta
24.04.2020Ort.fi: Nykyiset rajoitustoimet kirkon toiminnassa käytössä ainakin heinäkuun loppuun
23.04.2020Kirkollishallitus suosittelee seurakuntia lykkäämään ei välttämättömiä hankintoja ja investointeja
22.04.2020Neuvoston 15.4.2020 päätöksiä
16.04.2020Seurakunnan some-tiedotus uudistuu
03.04.2020Palmusunnuntain vitsat siunataan varotoimia noudattaen
30.03.2020Seurakunta kehittää suoratoistopalvelujaan
29.03.2020Neuvoston 26.3.2020 päätöksiä

Siirry arkistoon »