Paaston puolivälissä

19.03.2020

Olemme aloittaneet neljännen paastoviikon epätavallisissa merkeissä. Koronaviruksen leviämisen vuoksi Suomessakin on siirtynyt poikkeusoloihin, mikä on vaikuttanut voimakkaasti kirkon elämään. Uskonharjoittaminen on rajoittunut yksityiseen kilvoitukseen, mutta siitä huolimatta hengellinen elämä ja suuri paasto jatkuvat.

Viime viikonloppuna vietimme Ristinkumartamisen sunnuntaita, joka ilmaisi meille paaston puolivälin. Paaston ensimmäisten viikkojen aikana meitä rohkaistiin hengellisen kasvun tielle. Ristinkumartamisen viikosta eteenpäin alamme luoda katsettamme kohti matkan päätä, Ristin kärsimyksiä ja Herran pelastavaa ylösnousemusta. Sunnuntain epistolateksti luettiin heprealaiskirjeestä, jossa syvennyttiin Kristuksen ylipappeuden teemaan. Kristuksen uhri on ainoa uhri, joka sovittaa kaikkien synnit. Evankeliumissa kuulimme opetuksen ristin kantamisesta.

Ristinkantamisen teema on näinä aikoina tullut lähelle kaikkia meitä.  Kun vapauttamme on rajoitettu, voimme ehkä ymmärtää sitä uskon sankaruutta, jota kirkon marttyyrit ja tunnustajat ovat osoittaneet vielä vaikeammissa oloissa. He ovat todellakin ottaneet ristinsä ja seuranneet Herraa! Pyhät muistuttavat meitä myös siitä, miten suuria haasteita kirkko on menneisyydessä kohdannut, ja siitä huolimatta se yhä seisoo paikoillaan. Meidän nyt kantamamme risti on vapaaehtoinen pidättäytyminen toisten kohtaamisesta lähimmäisemme suojelemiseksi.

Tämänhetkiset haasteet antavat meille mahdollisuuden virkistää omaa rukouselämäämme ja syventyä henkilökohtaiseen Jumalasuhteeseemme. Olkoon paaston jäljellä oleva aika meille kaikille hengellisen elämän vahvistukseksi!

Tropari, 1. säv.

Pelasta, Herra, sinun kansasi ja siunaa sinun perintöäsi. Anna kirkollesi voitto vihollisista ja suojele ristilläsi valtakuntaasi.

Kontakki, 7. säv.

Leimuava miekka ei vartioi enää Eedenin porttia, sillä ihmeellinen sammuttaja, ristinpuu, on ilmestynyt. Kuoleman ota ja helvetin voitto on karkotettu, sillä sinä, minun Vapahtajani, tulit huutaen tuonelassa oleville: Tulkaa jälleen paratiisiin!

Ristinkumartamisen_sunnuntai.jpg

30.03.2020Seurakunta kehittää suoratoistopalvelujaan
29.03.2020Neuvoston 26.3.2020 päätöksiä
20.03.2020Metropoliitta Arsenin koronavirusepidemiaa käsittelevä paimenkirje
19.03.2020Seurakunta aloitti nettijumalanpalvelukset
19.03.2020Paaston puolivälissä
18.03.2020Arkkipiispan asettaman työryhmän ohjeet
17.03.2020Piispainkokouksen paimenkirje päivitettyyn koronavirustilanteeseen
17.03.2020Kirkollishallituksen päätös 16.3.2020
14.03.2020Kriisiryhmältä uudet toimintaohjeet: palvelukset jatkuvat, muu toiminta tauolle
12.03.2020Varotoimia kirkoissa koronaviruksen takia

Siirry arkistoon »