Isä Pekka Jyrkinen: Eros, agape ja filos Maria Egyptiläisen elämässä

15.03.2018

Suomen kieli on kaunis kieli. Kreikan kieli on rikas kieli. Kreikan kielessä on viisi sanaa, jotka tarkoittavat kaikki rakkautta sen eri muodoissa: agape, eros, filos, filtron ja storgi. Agape on rakkauden korkein muoto. Se tarkoittaa rakkautta Jumalaa kohtaan. Eros on lihallista seksuaalista rakkautta. Filos kertoo ihmisten välisestä keskinäisestä rakkaudesta. Esim. Antiikin Kreikassa kouluista ja sairaaloista puhuttiin filantropisina laitoksina. Lapsen oppimisen tai sairaan hoitamisenkin lähtökohtana oli aina rakkaus. Filtron tarkoittaa rakkautta eri heimojen välillä, joka Lähi-idässä on merkittävä yhteiskunnallinen tekijä. Storgi taas tarkoittaa rakkautta eri kansojen ja kansakuntien välillä.

Kun tulevana sunnuntaina muistelemme Maria Egyptiläistä, näistä kreikan kielen sanoista nousee vahvasti esille kolme sanaa: eros, agape ja filos. Maria oli lihallisen rakkauden ammattilainen. Hän möi itseään 17 vuoden ajan Egyptissä Aleksandrian kaduilla. Eräänä päivänä 29-vuotias Maria käveli pitkin kaupungin rantoja hengittäen raikasta merituulta, nauttien kauniista päivästä ja mietiskellen elämän kulkua. Satamassa hän jäi katselemaan laivaa, joka oli lähdössä viemään pyhiinvaeltajia Palestiinaan. Heidän keskuudessaan vallitsi iloinen ja innostunut ilmapiiri. Maria päätti lähteä heidän mukaansa.

Laiva saapui Jaffaan ja sieltä pyhiinvaeltajat suuntasivat kohti Jerusalemissa olevaa pyhän haudan kirkkoa. Jokin näkymätön voima pysäytti Marian kirkon ovelle. Hän ymmärsi, ettei ollut arvollinen astumaan tuohon pyhään paikkaan. Jumala itse oli pysäyttänyt hänet. Tuon kirkon ovella Maria kohtasi Jumalansa. Alkoi katumus, joka ei tarkoittanut menneiden asioiden harmittelua, vaan uuden löytymistä, Jumalan rakkaudesta hullaantumista. Sitä kutsutaan kreikan kielessä sanalla agape.

Marian katumus vei hänet loppuelämäksi, peräti 48 vuodeksi, kilvoittelemaan Juudean erämaahan. Hän eli pelkällä vedellä ja luonnosta löytämillään kasveilla. Hänen ainut ystävänsä oli munkkivanhus Zosima, joka vuosittain kävi viemässä Marialle pyhän ehtoollisen ja joka erään kerran löysi Marian kuolleena ja hautasi hänet. Tätä ystävyyttä kutsutaan kreikan kielessä sanalla filos.

Maria Egyptiläisen kilvoitus ei ole yleinen normi vaan äärimmäinen esimerkki. Hän on katumuksen symboli. Rakkauden haavoittama Maria kirkasti itsessään sen Jumalan kirkkauden kuvan, jonka synnintekojen haavat olivat peittäneet. Siksi Marian tarinan keskeisin oivallus liittyy rakkauden eri olomuotojen ymmärtämiseen ja niiden sisäistämiseen. Rakkaus on vastaus kaikkeen, myös kilvoitusten ankaruutta ihmetteleville.

Rakkauden kolmesta eri ilmenemismuodosta: agapesta, eroksesta ja filoksesta löydämme kauniin esimerkin myös omasta lähihistoriastamme. Kun emeritakansanedustaja ja kirjailija Aino Suhola kirjoitti kirjan Sylvi Kekkosesta, hän huomasi, että nuo kolme kaunista sanaa löytyvät Sylvin elämästä. Sylvi kasvoi ja varttui Pieksämäellä papin perheessä ja sai vahvan kristillisen kasvatuksen. Avioliitto presidentti Urho Kekkosen kanssa toi mukaan uuden rakkauden muodon eroksen, lihallisen rakkauden. Perheeseen syntyi kaksospojat Taneli ja Matti ja pikkuhiljaa suhde aviopuolisoon muuttui ystävyydeksi. Kun elämän ehtoossa Sylvi kohtasi vakavia sairauksia, oli helppo palata lapsuuden uskoon ja kristilliseen vakaumukseen. Ympyrä kauniilla tavalla sulkeutui.

Rakkaus Jumalaan ja rakkaus lähimmäisiin kulkevat aina käsi kädessä. Meillä paastokilvoitus kääntyy kohti loppua. Muutosvoiman salaisuus on yksinkertainen. Muutos kasvaa rakkaudesta. Rakkaus ravitsee ihmistä aina enemmän kuin ruoka ja juoma. Kun kautta aikojen merkittävimmältä suomalaiselta tiedemieheltä Georg Henrik von Wrightiltä kysyttiin, mitä jää jäljelle hänen elämästään ja aikaansaannoksistaan, hän vastasi: ”Vain rakkaus jää”. Tuohon lauseeseen kiteytyy koko kristinuskomme ydin.

Kirjailija Aino Suhola kuvasi sen kauniisti kirjoittamassaan rakkausrunossa:

Sinussa on kaikki mitä etsit.
Tähti sieluusi kätkettynä.
Poimi se, kun etsit oikeaa ja
taistelet totuuden puolesta.
Se näyttää tien ja
valaisee matkasi,
opettaa elämään empimättä,
sietämään kipua ja
levähtämään ilossa.
Siihen on kirjoitettu käskyistä suurin –
rakastaa ja suostua rakastetuksi.

 

Pekka Jyrkinen
rovasti


25.03.2024Kesätöihin seurakuntaan!
28.02.2024Sovintoa tekemässä - Filantropian Suuren paaston keräys 2024
24.02.2024Ota yhteyttä luottamushenkilöihin!
12.02.2024Papit tavoitettavissa katumuksen sakramenttia varten
04.02.2024Valtuuston pj:ksi Helena Kaukopuro Mikkelistä
10.01.2024Ekumeeninen rukousviikko 18.-24.1.2024
11.12.2023Osallistu Filantropian paastokeräykseen
26.11.2023Kirkolliskokous Uuden Valamon luostarissa
23.11.2023Rovasti Leo Iltola kuollut
19.11.2023Seurakuntavaalien tulos

Siirry arkistoon »