"Meidän kanssamme on Jumala"


Meidän kanssamme on Jumala! Tietäkää kansat ja alistukaa, sillä kanssamme on Jumala.

Tämä veisu kuuluu hieman harvinaisempaan jumalanpalvelukseen eli ehtoonjälkeiseen palvelukseen, jota on tapana toimittaa joulun (25.12.) ja teofanian eli Herran kasteen juhlan (1.6.) aattoina sekä suuren paaston aikana arki-iltaisin. Pavelus koostuu pääsääntöisesti psalmien lukemisesta, joiden välissä kuullaan kirkkoveisuja. "Meidän kanssamme on Jumala" on veisusista ensimmäinen.

Laulun sanat ovat peräisin profeetta Jesajan kirjan 8. ja 9. luvun jakeista. Palveluksessa kuoro laulaa ensin veisun kokonaisuudessaan ja sen jälkeen toistaa säettä “Kanssamme on Jumala” samalla, kun väliin lauletaan tai luetaan psalmijakeita. Lopuksi kuoro toistaa veisun kertaalleen.

Veisun sanoissa viitataan vanhoihin idän kansoihin, jotka eivät uskoneet yhteen Jumalaan ja tekivät hyök-käyksiä Israeliin. Juutalaiset joutuivat toistuvasti vihollisten orjuuden alle, ja pelastus heille oli yksin Jumalassa. Profeetta Jesaja innoitti tuon ajan israelilaisia ja muistuttaa meillekin: kun Jumala on kanssamme, meidän ei tarvitse pelätä mitään.

Sanat “kanssamme on Jumala” ovat tarkka heprean kielen käännös Jumalan nimestä Immanuel. Immanueliksi Jesaja kutsuu Kristusta Vapahtajaamme, joka tuli ihmiseksi, eli meidän keskuudessamme ja jakoi murheemme. Iltapalveluksessa joulun aattona sanojen merkitys korostuu entistä voimakkaammin, koska Jesajan ennustus koski Vapahtajan tuloa maailmaan. Veisu kutsuu meitä iloitsemaan Kristuksen syntymästä, jonka kautta Jumala on avannut ihmisille uudestaan pääsyn Jumalan valtakuntaan.

Sillä lapsi on meille syntynyt, Poika on meille annettu. Hänen valtansa lepää Hänen harteillaan, eikä Hänen rauhallaan ole rajaa. Sillä kanssamme on Jumala.


Alla olevalta videolta voit kuunnella veisun englanninkielisen version znamennisävelmällä Vanhan Valamon luostarin kuoron laulamana: