Taivaallinen Kuningas


Taivaallinen Kuningas, / Lohduttaja, totuuden Henki, / joka paikassa oleva ja kaikki täyttävä, / hyvyyden lähde / ja elämän antaja, / tule ja asu meissä / ja puhdista meidät kaikesta synnin pahuudesta / sekä pelasta oi Hyvä, meidän sielumme.


Taivaallinen Kuningas –veisu on ortodoksisen kirkon tunnetuimpia ja rakastetuimpia veisuja. Se on peräisin 8.-9. vuosisadalta, kirkkolaulun hymnografian kukoistuskaudelta. Veisu on Pyhän Kolminaisuuden päivän eli helluntain juhlastikiira, ja tästä palveluksesta se on todennäköisesti lainattu muihin palveluksiin. Taivaallinen Kuningas -veisu lauletaan 6. stikiirasävelmällä.

Taivaallinen Kuningas on kiinteä osa alkurukouksia ja siksi toistuukin usein palvelusten aloituksissa niin kirkossa kuin kotona. Rukousta kuullaan luettuna esimerkiksi 3. hetkessä ennen liturgian alkua, papin lausumana alttarissa ennen liturgian alkamista. Rukoushetkissä ja kastetoimituksen alussa sitä taas on useimmiten tapana laulaa.

Kirkkovuodessa on myös jaksoja, jolloin Taivaallinen Kuningas veisu jää pois käytöstä. Pääsiäisestä Kristuksen taivaaseen astumisen juhlapäivään asti sitä ei käytetä, vaan rukous korvataan pääsiäistroparilla. Kristuksen taivaaseen astumisen juhlasta Pyhän Kolminaisuuden juhlapäivään asti Taivaallinen Kuningas rukousta ei lauleta eikä lueta vaan alkurukoukset alkavat papin alkusiunauksen jälkeen suoraan Pyhä Jumala-rukouksella. Helluntaina veisu palaa taas omalle paikalleen palveluksissa.

Taivaallinen Kuningas -laulussa rukoilemme Pyhää Henkeä, joka on yksi Pyhän Kolminaisuuden persoonista yhdessä Isän ja Pojan kanssa. Kutsumme häntä Lohduttajaksi, koska Jumala antaa meille lohtua suruissamme ja ahdistuksissamme. Kutsumme Häntä Totuuden Hengeksi, koska Hän opettaa meille, mikä on hyvää ja johdattaa meidät pelastukseen. Rukoilemme Pyhää Henkeä Elämänantajana, koska kaikki elämä on lähtöisin Jumalasta. Pyydämme " tule ja asu meissä", jotta meistä kaikista tulisi yhtä: puhdas ja synnitön Kristuksen ruumis, hänen pyhä Kirkkonsa.

Lähteet:
М.Скабаланович. Толковый Типикон.
Azbyka.ru